Praktische Informatie
Kalender

Hoewel je het hele jaar door in Ecuador kunt reizen, is juni tot en met september over het algemeen de beste tijd voor een vakantie in Ecuador. In deze periode is het meestal droog in de hooglanden en niet te heet aan de kust. Het Amazonegebied kent het hele jaar door een warm en vochtig klimaat. De droogste tijd in de jungle is tussen oktober en december.

Taal

De officiële taal van Ecuador is Spaans. De verschillende indianengroepen spreken meestal Quechua, de taal van de Incas,of Chibcha. Het Quechua heeft ook weer verschillende dialecten die flink van elkaar verschillen. De bevolking spreekt hiernaast ook allemaal Spaans, maar slechts een slechts enkelen spreken ook Engels. Het is dus handig om een taalcursus Spaans te volgen voordat je naar Ecuador gaat. Je kunt het ook ter plekke leren, in Quito en een aantal andere steden zijn vele taalscholen te vinden.

Geld

Het wettelijke betaalmiddel in Ecuador is de U.S. Dollar. In de grotere steden vind je genoeg pinautomaten en kun je geld wisselen, maar hierbuiten kunnen ze schaars zijn. Zorg dus voor voldoende geld als je naar afgelegen gebieden gaat. De prijs die je voor het pinnen betaald wil per bank nogal eens wisselen. In winkels en restaurants is het niet gebruikelijk om te pinnen of met een creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash.

Financieel

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Ecuador. De fooi zit in tegenstelling tot veel andere landen, vaak niet bij de rekening inbegrepen. Men verwacht een fooi van zo’n 10 tot 15%. Op alle markten in Ecuador is afdingen een absolute must. Ecuador is het goedkoopste land van Lantijns-Amerika. Voor een diner van goede kwaliteit betaal je hoogstens 8 euro en voor een lunch ben je niet meer dan 2.50 kwijt. Voor ongeveer 35 euro per dag kun je goed rond komen.

Gezondheid

Je kunt je het beste in laten enten tegen hepatitis A, DTP en gele koorts. Bij verblijf langer dan 3 maanden ook een vaccinatie tegen buiktyfus. Tabletten tegen malaria worden door de GGD aangeraden maar zijn niet verplicht. Als je aan de kust of in het Amazonegebied verblijft, kun je het beste ook een preventieve Malariakuur volgen. Je kunt jezelf het beste beschermen door je goed in te smeren met anti muggen melk met DEET. Daarnaast is het handig om je lichaam, vooral na zonsondergang, zoveel mogelijk te bedekken. Mocht je toch ziek worden dan zijn er in Ecuador enkele uitstekende ziekenhuizen in de grote steden, maar daarbuiten is de kwaliteit minder. Vermijd verder het drinken van leidingwater.

Douane

Je hebt geen visum nodig om Ecuador binnen te komen als je verblijf korter duurt dan 90 dagen. Wel moet je paspoort bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Overnachting

In de meeste plaatsen in Ecuador zijn goedkope hotels en pensions te vinden. Een hostel is natuurlijk de goedkoopste optie. Er zijn zelfs kamers die per uur gehuurd kunnen worden. Voor echte luxe kun je in een zeer chique haciënda verblijven, de voormalige luxe huizen van de grootgrondbezitters.

Vervoer

De bus is een erg belangrijk en goedkoop vervoermiddel in Ecuador. Zorg er wel voor dat je wat kleingeld bij je hebt. Taxi’s zijn niet al te duur en op elke hoek van de straat is wel één te vinden in de grote steden. Zorg ervoor dat de meter altijd aanstaat, anders betaal je al snel teveel. Je kunt ook een auto huren, maar dit is niet aan te raden vanwege de slechte bewegwijzering en wegdek. Er zijn regelmatige goedkope binnenlandse vluchten tussen de grote steden in Ecuador. Ook kun je naar de amazone vliegen, maar hiervoor moet je wel op tijd reserveren.

Agenda evenementen

  • Februari: Carnaval
  • 1 Mei: Dag van de Arbeid
  • 24 Mei: Herdenking van de Slag bij Pinchincha
  • 10 Juni: Corpus Christi
  • 24 Juli: Simon Bolivar Dag
  • 10 Augustus: Onafhankelijkheidsdag van Quito
  • 9 Oktober: Onafhankelijkheid van Guayaguil
  • 3 November: Cuenca Onafhankelijkheidsdag
  • 6 December: Stichtingsdag van Quito