Flora en Fauna

De natuur van Ecuador is enorm divers, door het grote verschil in hoogte (van 0 tot 6300 meter) zijn er zeer verschillende natuurgebieden ontstaan. In het westen en langs de kust vind je palmstranden en mangroven, in het hooggebergte vind je bossen en heidevelden en in het oosten van Ecuador vind je de Amazone met zijn regen- en nevelwouden. Er bevinden zich zelfs nog actieve vulkanen in Ecuador! Je kunt Ecuador dus in vier verschillende gebieden delen: de Galápagos Eilanden, het Amazonegebied, het Andesgebergte en de Pacific Coast.

Ecuador is een van de zeventien meest mega diverse landen van de wereld, omdat het grootste gedeelte van het land uit regenwoud bestaat. Alleen al in het regenwoud groeien er op één hectare al meer dan 300 verschillende boomsoorten.
Flora

Het regenwoud bestaat voor 90% uit “terra firma” waarvan de ondergrond altijd praktisch droog blijft en er daardoor bijna geen lage begroeiing voorkomt. De bomen die bijna allemaal een lengte hebben van 30- 40 meter zijn vaak honderden jaren oud; Veel voorkomende boomsoorten zijn palmen en laurieren.

De nevelwouden op de hellingen van de Andes liggen tussen de 1000 en 3500 meter. De bomen van de bergwouden zijn bedekt met mossen, boomvarens, epifyten orchideeën en bromelia’s.

Boven de 3500 meter ligt het paramo-gebied met vooral grassen, struiken en struikachtige bomen.
In de savanne groeien de grote knoestige kapokbomen. De mangrovegebieden bestaan uit bomen met stelt- en ademwortels die ze houvast geven in het brakke water van het getijdengebied waarin mangrovebos kan ontstaan.

Fauna

In Ecuador komen ook heel veel verschillende diersoorten voor. Zo zijn er 1600 vogelsoorten (15% van de soorten in de wereld), 106 soorten reptielen, 138 soorten amfibieën en 6000 soorten vlinders.

In de regenwouden komen onder meer anaconda’s, ocelots, kikkers, ara’s, luiaards, apen en toekans voor. De mangroven zijn belangrijke kraamkamers voor vissen, schelpdieren en schaaldieren. De fauna van de Andes bestaat onder andere uit gordeldieren en roofvogels als de zeldzame andescondor. In de savanne leven er parkieten, grote aantallen hagedissen slangen.

De Galápagos Eilanden staan bekend om de vele verschillende dieren die er leven, zoals flamingo’s, zeehonden, grote landschildpadden, pinguïns en zeevogels.